Yaşam

Hamilelikte Oruç Tutmak

Hamilelikte oruç tutmanın hem sağlık hem de dini açıdan aklınıza takılan tüm soruları farklı kaynaklardan araştırarak sizler için derledik.

Müslümanlar için ramazan orucu farz olan ibadetler arasındadır. Hamileliği ramazan ayına denk gelen bayanların en çok merak ettiği konular hamilelikte oruç tutmaktır. Bu konu ile ilgili yapılan araştırmalarda oruç tutan annede ve bebeğinde bir sorun olmadığı tespit edilmiştir. Bazı bebeklerde solunum hareketlerine azalma görülse de doğumdan sonra hiçbir problem olmamıştır.
Gebeliğin ilk 3 ayında oruç tutmak tavsiye edilmez. Bunun sebebi ise bulantı ve iştah bozukluklarının bu dönemde çok olması ve bebeğinde organlarının bu dönemde oluşma ya başlamasıdır. Gebeliğin son 3 ayında da bebeğin beslenmesi kilo alımı önemli olduğu için kontrollü ve dikkatli beslenerek bebeği tehlikeye atmadan oruç tutulmalıdır.
Düşük riski olan anne adaylarının oruç tutması önerilmez. Çünkü düşük riskini atlatmak için bol sıvı tüketmeleri gerekir.
Hamile kadınların hamile olmayan kadınlara göre daha fazla sıvı tüketmesi gerekir ve diğer insanlara göre şeker dengesi çok daha çabuk bozulabilir. Eğer sıvı tüketimi yeterli yapılmazsa Kan şekerindeki düşmeye bağlı olarak mide yanması, bulantı ve kusma gibi şikayetler ortaya çıkar.

Hamilelikte Oruç Tutmak İsteyenler

  • Dengeli beslenmek için en önemli öğün olan mutlaka sahura kalkılmalıdır.
  • Hem iftarda hem sahurda süt ve süt ürünlerini bol bol tüketmeye gayret edilmeli.
  • Protein ihtiyacını karşılamak için sahurda mutlaka yumurta yenmeli. Pekmez, peynir ve kepek ekmeği de tüketilmeli. İftarda ise baklagiller, et ve balık dönüşümlü olarak  yenmeli. Protein halsiz kalmanızı önleyip size enerji erecektir.
  • Aşırı tatlı veya aşırı tuzlu yiyeceklerden uzak durmalısınız. Tatlı ihtiyacınızı gidermek için hafif olan sütlü tatlıları seçmelisiniz veya meyve tüketmelisiniz.
  • Mevsiminde olan meyve ve sebzeleri de tüketmeyi unutmayınız.
  • Hem bebeğiniz hem de böbrekleriniz için bol sıvı tüketmelisiniz. Bunun için iftar ile sahur arasında en az 3 litre su içmeniz gerekir.
  • İftarda aşırı yemek yerine çorbayı içtikten sonra 1 saat kadar ara verip daha sonra yemek yenmeli o arada sıvı tüketmeye devam edilmelidir.

Hamilelikte Oruç Tutmanın Fetvası

Ramazan sağlıklı olan her Müslümana farz olduğu gibi tutulmaması gereken durumlarda vardır. Hamilelik ve lohusalık da bu mazeretler arasındadır. Bu dönemlerde oruç tutma zorunluluğu yoktur fakat bebek ve anne için sağlıklar bir sorun yoksa tutmak gerekir.

Ramazan orucunu tutmamak için geçerli mazeretlerden biri de gebelik veya çocuk emzirmektir. Gebe veya emzikli olan kadınlar, kendilerine yahut çocuklarına bir zarar gelmesinden korkmaları hâlinde oruç tutmayabilirler. Bunlar bir yönüyle hasta hükmünde oldukları gibi, onlara bu ruhsatı tanıyan hadisler de bulunmaktadır (Nesâî, Sıyâm, 51, 62; İbn Mâce, Sıyâm, 12).
Kendisi dayanabilecek ve çocuk da etkilenmeyecek ise gebe ve çocuk emziren kadın oruç tutabilir. Bu konuda alanında uzman bir hekime danışılması uygun olur. Hamilelik ve çocuk emzirme gibi meşru sebeplerle oruç tutamayan kadınlar, tutamadıkları bu oruçlarını şartların elverişli olduğu başka zamanlarda kaza ederler (Merğînânî, el-Hidâye, II, 269).

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu